Съветът на ЕС одобри нова рамка за европейска цифрова идентичност

26 март 2024, 15:45 68

Портфейлите за цифрова идентичност трябва да са готови до 2026 г.

Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри нова рамка за европейска цифрова идентичност (eID). Портфейлите за цифрова идентичност трябва да са готови до 2026 г. Това е последното одобрение, което законодателството трябваше да получи, преди да влезе в действие, пише Investor.bg.

С европейската цифрова идентичност гражданите на ЕС ще имат достъп до уникален и сигурен европейски цифров портфейл и ще запазят пълен контрол върху личните си данни, посочва пресслужбата на Съвета.

Европейската цифрова идентичност също така ще дава достъп до обществени услуги онлайн, за да облекчи административната и институционалната тежест върху гражданите.

Съгласно новия закон държавите – членки на ЕС, ще предложат на гражданите и бизнеса дигитални портфейли, които ще могат да свързват техните национални цифрови идентичности с други лични документи (напр. шофьорска книжка, доказателства за квалификация, банкова сметка) до 2026 г.

Гражданите ще могат да доказват самоличността си и да споделят електронни документи от своите дигитални портфейли чрез мобилните си телефони.

Цифровата идентификация ще е разпознаваема в целия ЕС, без да се налага хората да използват лични методи за идентификация или ненужно да споделят лични данни. Потребителският контрол гарантира, че ще бъде споделена само информация, която трябва да бъде споделена, посочват от Съвета.

Портфейлът ще съдържа табло за управление на всички трансакции, достъпни за неговия притежател – както онлайн, така и офлайн. Ще се предлага и възможност за докладване на възможни нарушения на защитата на данните и взаимодействие между портфейлите.

Гражданите на ЕС ще могат да включат портфейла и съществуващите национални схеми за електронна идентификация и да се възползват от безплатни електронни подписи за непрофесионална употреба.

От Съвета подчертават, че използването на портфейла ще е доброволно, както и че са включени достатъчно предпазни мерки за избягване на дискриминация срещу всеки, който избере да не го използва. Издаването и използването на портфейла освен това ще е безплатно.

Ревизираният регламент ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС през следващите седмици и ще влезе в сила 20 дни след публикуването му. Регламентът ще бъде напълно приложен до 2026 г.

Рамката за европейска цифрова идентичност беше предложена от Европейската комисия през 2021 г., припомнят от Съвета на ЕС. Новата рамка изменя регламента от 2014 г. относно електронната идентификация и доверителните услуги за електронни трансакции на вътрешния пазар.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент