Съветът ЕКОФИН одобри оценката на Националния план за възстановяване и устойчивост

4 май 2022, 12:00 477

Планът за възстановяване и устойчивост на България предвижда 6,3 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства

Оценката на Националния план за възстановяване и устойчивост на България беше одобрена от министрите на икономиката и финансите на ЕС по време на неформално заседание на Съвета ЕКОФИН. След официалното приемане на решението страната ни ще може да получава средства и да заявява плащания по Механизма за насърчаване на икономическото възстановяване, посочва се в сайта на Министерството на финансите.

Планът за възстановяване и устойчивост на България предвижда 6,3 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства. В него са заложени проекти и реформи в ключови области, сред които: образование, здравеопазване, енергетика, транспортна свързаност, бизнес среда и дигитализация.

В областта на здравеопазването се предвижда закупуване на високотехнологична апаратура за 35 звена за педиатрична грижа и 14 – за диагностика и лечение на онкологични заболявания. Ще бъдат закупени 6 медицински хеликоптера за транспортиране на пациенти по спешност, а услугата 112 ще бъде модернизирана.

В сферата на образованието основните проекти по Плана са за оборудване на над 2 240 специализирани класни стаи за наука и технически предмети, както и за създаване на 4 научни центъра за развитие на STEM образованието в страната ни и повишаване на квалификациите на 39 000 учители в тази сфера.

Във връзка с модернизацията на транспорта се предвижда закупуване на 42 електрически влака за крайградски линии в София, Пловдив и други градове. Планира се и закупуването на 20 бързо електрически влака за основни междурегионални направления в страната, както и на 18 локомотива.

В Плана са заложени и цели за постигане на енергийна ефективност и Зелен преход. Те включват инвестиции в цялостно енергийно обновяване на многофамилни жилищни, търговски и публични сгради с до 100% субсидия с цел 30% подобрение на енергийната ефективност; изграждане на 600 МВт (общо 6000 МВтч) мощности за съхранение на електроенергия; проучвания за геотермален потенциал на 6 локации в България и потвърждаване на съществуващи залежи, както и изграждане на пилотна геотермална централа за топло и/или електроенергийно производство.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент