Съдилищата вече могат да изпращат призовки, съобщения и книжа онлайн

16 декември 2020, 00:00 623

Това ще става през Системата за сигурно електронно връчване

Съдилищата вече ще могат да изпращат призовки, съобщения и книжа изцяло онлайн, като използват Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ). Това стана възможно, след като Висшият съдебен съвет даде разрешение на административните ръководители да се включват към системата по тяхна преценка, предаде в. „Труд“, цитиран от БТА.

Изискването за подаване на призовки и съобщения по електронен път е съответното съдилище да е посочили изрично на своята уебстраница, че използва ССЕВ. Самата система ще заработи пълноценно тогава, когато към нея се регистрират и адвокатите, което остава въпрос на добра воля. Смята се, че в по-малките населени места ще могат да се сключат споразумения между местните адвокати и съдилища.

ССЕВ позволява да се изпращат съобщения и съдържащите се в тях документи. Авторството на съобщенията и моментът на изпращане и получаване (връчване) ще се удостоверяват от третата независима страна (ДАЕУ) чрез електронен подпис и времеви печат. Чрез тази система може да бъде издадена и електронна квитанция.

Към момента в ССЕВ са регистрирани над 92 000 физически лица, повече от 5 100 предприятия, 1 290 административни структури и над 4 600 лица, осъществяващи публични функции и организации, предоставящи обществени услуги. Над 600 000 съобщения са били изпратени чрез системата.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент