С промени в ДОПК се въвежда европейска директива за административно сътрудничество в областта на данъчното облагане

9 ноември 2022, 16:57 599

Новите разпоредби следва да бъдат въведени в националното законодателство до 31 декември 2022 г.

Правителството одобри проектозакон на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), с който се въвежда европейска директива за административно сътрудничество в областта на данъчното облагане. Новите разпоредби следва да бъдат въведени в националното законодателство до 31 декември 2022 г., съобщиха от Министерския съвет.

Промените в ДОПК целят подобряване на цялостната уредба на обмена на информация и административното сътрудничество с разширение на автоматичния обмен. Поради неясноти, установени в практиката, ще се прецизират основни понятия и ще се подобрят съществуващи процедури.

В обхвата на автоматичния обмен за данъчни цели влиза и информацията, която се предоставя от оператори на цифрови платформи за доходите, получени от продавачите, извършващи дейност чрез тях. Главната цел на предложенията е противодействие на укриването на данъци и отклонението от данъчно облагане, както и усъвършенстване на правилата за прозрачност в данъчната област в държавите от ЕС.

В допълнение се предлага в Закона за акцизите и данъчните складове да бъде въведен акцизен календар за период от 4 години, считано от 1.03.2023 г. С него се цели постигане на балансирано увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, включително електронни цигари, съдържащи никотин.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент