С изменения в ЗДДФЛ се предвижда увеличаване размера на данъчното облекчение за деца

4 август 2021, 16:35 829

От годишната данъчна основа по закона ще се приспадат по 6 000 лв. на дете

На 30.07.2021 г. в Народното събрание бе внесен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Целта е да бъдат стимулирани работещите родители с деца до 18-годишна възраст, като занапред получават по-големи облекчения при облагането на доходите им.

В проекта е заложено физическите лица да приспадат от общата си годишна данъчна основа по ЗДДФЛ по 6 000 лева за всяко ненавършило пълнолетие дете. Това ще бъде значително увеличение на фона на сегашния режим, според който родител с едно дете има право да намали данъчната си основа за годината с 200 лева, родител с две деца – с 400 лева, а тези, които отглеждат три или повече деца – с 600 лева.

Идеята на вносителите е да се отчете и интересът на многодетните родители. В момента те имат възможност да приспаднат от годишната си данъчна основа фиксирана сума в размер на 600 лв., без да се взема предвид колко точно деца имат (три или повече). С приемане на измененията родителите с четири, пет или повече деца ще могат да ползват облекчение от по 6 000 лв. за всяко дете, стига доходите им да са достатъчно високи, за да могат да приспаднат подобна сума.

Предвижда се възможност лицата, работещи по трудов договор, да използват данъчното облекчение на месечна база. Така от доходите им, произтичащи от трудово правоотношение, ще могат всеки месец да се приспадат по 500 лв. за всяко ненавършило пълнолетие дете, а крайният резултат за тях ще бъде 50 лв. по-малко дължим данък за месеца.

Законопроектът съдържа и допълнение към кръга на необлагаемите доходи на физическите лица. Според нова т. 30 на чл. 13, ал. 1 от ЗДДФЛ на облагане с данък няма да подлежат и доходите от трудови правоотношения на лицата, които нямат навършени 26 години.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент