Рекордна заетост във Велико Търново за трета поредна година

27 януари 2021, 15:58 697

Основни причини са образователният ценз и инвестициите в региона

За трета поредна година Велико Търново е областта с най-висока заетост у нас, става ясно от новото издание на „Регионални профили“ на Института за пазарна икономика (ИПИ), което  изследва пазара на труда за 2019 г.

Проучването сочи, че 78,7% от населението на областта на възраст между 15 и 64 г. има работа. Основните причини за тази рекордна заетост са 2 – Велико Търново е един от градовете на първо място с най-нисък дял на трудоспособното население с основно и по-ниско от основно образование. Освен образователния ценз причина за високата заетост е, че от 2015 г. насам вложенията на местните предприятия за придобиване на дълготрайни активи са сред най-високите в страната.

Според производителността на труда обаче София-област, Стара Загора, Габрово, Пловдив изпреварват Велико Търново. В София – град например брутната добавена стойност на човек от населението е 28 994 лв., като това е четири пъти повече от областта с най-слаб показател, която е Силистра. Производителността в столицата идва най-вече по линия на услугите, които носят 89% от тази добавена стойност, като най-висок дял в услугите имат информационните и комуникационните технологии. Данните на изследването показват също, че именно най-развитите икономически центрове са пострадали най-тежко от пандемията през 2020 г.

В 8 области равнището на безработицата през декември 2020 г. обаче е дори по-ниско спрямо същия месец на 2019 г., като това са не толкова развити от към икономика населени места. Най-много е намаляла тя в областите Силистра (-1,6%), Търговище (-1,2%), Кърджали (-1,1%) и Разград (-0,6%). Същевременно най-голям е ръстът на безработицата в областите Габрово (1,7%), Бургас (1,6%), Благоевград и Варна (1,4%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент