Рекорден брой млади хора в ЕС, придобили наскоро образователна степен, са имали работа през 2022 г.

10 август 2023, 15:02 220

Работещите мъже, придобили наскоро образователна степен, са били повече в сравнение с жените

През 2022 г. 82% от гражданите на страните от Европейския съюз на възраст между 20 и 34 години, които наскоро са придобили образователна степен (средно специално образование, бакалавърска, магистърска или докторска степен), са имали работа. Това е най-високото равнище на подобна трудова заетост в ЕС, сочат данните на „Евростат“, публикувани в навечерието на Международния ден на младежта – 12 август.

Работещите мъже, придобили наскоро образователна степен, са били повече в сравнение с жените. През 2022 г. разликата между тях обаче намалява до 2 процентни пункта, което е най-ниското равнище от 2014 г. насам.

Различията в равнищата на заетост между жените и мъжете може да бъдат обяснени с естеството на изучаваните специалности. Някои от тях дават възможност за по-бърза реализация на пазара на труда, отколкото други, а жените и мъжете като цяло се насочват към различни специалности. Например мъжете, които изучават природни или информационни технологии, са сравнително повече от жените.

Най-висок дял на младите хора (между 18 и 34 години), които наскоро са придобили образователна степен и са работели през 2022 г., сред страните от ЕС е отчетен в Нидерландия и Люксембург (93% за всяка), Германия (92%) и Малта (91%).

Най-нисък дял на младите хора от тази възрастова група през миналата година е регистриран в Италия (65%), Гърция (66%) и Румъния (70%). Младежите в България – на възраст между 20 и 34 години, които наскоро са придобили образователна степен, са били 78,8%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент