Регламентирана е единна процедура за издаване на общ документ за пребиваване и работа на чужденци, получили достъп до българския пазар на труда

15 март 2021, 16:09 1043

Кандидатстването и процедурата по издаване на разрешение вече ще се организират само от дирекция „Миграция“ към МВР

В ДВ, бр. 21 от 12.03.2021 г. е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България. Това става факт след приемането му от Народното събрание на 26.02.2021 г. Със закона се цели привеждането на българската уредба в съответствие с европейското законодателство в областта на легалната миграция.

Водеща е промяната във връзка с т.нар. „единно разрешение за пребиваване и работа“. По силата на този документ граждани на трети страни се допускат едновременно да пребивават продължително и да работят на територията на Република България. Това е възможно, ако са приети на българския пазар на труда и притежават виза за дългосрочно пребиваване или предходно разрешение за пребиваване.

Считано от 01.06.2021 г., процедурата по издаване на споменатия тип разрешение ще се провежда от дирекция „Миграция“ към МВР. Така ще отпадне необходимостта от подаване на заявление и пред Агенцията по заетостта и ще бъдат облекчени кандидатстващите чужденци и работодателите им в България. В измененията подробно се описва редът за информиране и получаване на становище, където е необходимо, от другите компетентни институции (Агенция по заетостта, Държавна агенция „Национална сигурност“, както и дирекция „Консулски отношения“ при МВнР). По този начин съгласно препоръките на Европейската комисия се гарантира наличието на единна процедура и в България като държава-членка на ЕС.

Аналогичен ред е предвиден и по отношение на разрешенията за продължително пребиваване и работа в България на граждани на трети страни в още няколко хипотези – при наемането им като сезонни работници, за целите на полагане на висококвалифициран труд (т.нар. работа тип „Синя карта на ЕС“) и при преместването им в рамките на вътрешнокорпоративен трансфер. Новата процедура ще стартира от 01.06.2021 г., като неприключените дотогава производства ще се довършат съобразно сега действащия ред.

След влизането в сила на новите правила работодателите ще са задължени да уведомяват дирекция „Миграция“ при прекратяване на трудовото правоотношение с чужденеца, както и в случай на наемане на лице с виза, но без разрешение за пребиваване. При неизпълнение ще се налага административно наказание – глоба в размер на 1 000 лв. или имуществена санкция от 3 000 лв.

Измененията засягат и визовия режим. Уредени са възможностите за издаване на виза за краткосрочно пребиваване, която позволява многократно влизане в страната. Редовно пътуващите лица ще могат да поискат издаване на такава виза с валидност до 1, 2 или 5 години. Освен това се планира заявленията за различните видове визи да могат да се подават и по електронен път при използване на квалифициран електронен подпис.

В закона са включени правила, разписващи и процедурата по издаване на разрешение за продължително пребиваване в България на лица от трети страни във връзка с тяхното образование. Те са в посока на улесняване на студентската мобилност.

Освен това вече и на законово ниво подробно са регламентирани изискванията, при изпълнение на които се допуска чужденец с разрешено пребиваване в страната да се събере със семейството си.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент