Регламентиран е редът за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от баща или осиновител

23 септември 2022, 15:39 528

Правителството прие промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските и в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване

Правителството прие промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските (НРВПО) и в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НПОПДОО), съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

С измененията в НРВПО се урежда редът за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата или осиновителя. Новите разпоредби регламентират документите, които баща или осиновител следва да представи в предприятието, в което работи, както и срокът за подаването им, условията за прекратяване на отпуска и задължението на работодателя да го предостави или при отказ – да уведоми писмено служителя. За да излезе в отпуск, бащата или осиновителят подава писмено заявление-декларация. Ако този вид отпуск се ползва за първи път, работодателят трябва да издаде удостоверение.

С измененията в НПОПДОО се осигурява възможност за отпускане и изплащане на парично обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата или осиновителя. За тази цел се създават нужните образци на документи и се регламентира редът за тяхното предоставяне в НОИ от осигурителите или самоосигуряващите се лица.

Също така се регламентира и редът за установяване на задълженията за дежурство, както и за времето на разположение на работодателя. Промените предвиждат работодателят със заповед да определи длъжностите, за които въвежда дежурства, както и да утвърди поименни графици за тях.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент