Регистрираната безработица е на равнище от 5,2% през юли 2023 г.

Милен Николов
Редактор
15 август 2023, 15:36 360

На месечна база се наблюдава повишение с 0,2 процентни пункта

Регистрираната безработица в страната е на равнище от 5,2% през юли, показва административната статистика на Агенция по заетостта. Така в разгара на летния сезон през месеца се наблюдава леко повишение на безработицата от 0,2 процентни пункта спрямо предходния месец. Агенция по заетостта отчита съответно и ръст в броя на регистрираните безработни в бюрата по труда. В края на месец юли те са общо 147 596, което е с 5 086 лица повече спрямо месец юни.

През юли се засилва и активността за регистрация в бюрата по труда. Регистрирани са нови 21 512 безработни. Те са с 1 937 повече от предходния месец и с 1 150 повече спрямо регистрираните през юли 2022 г. Други 597 души от групите на търсещите работа заети, учащите и пенсионерите също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца, макар че при тази група се наблюдава намаление спрямо предходния месец с 21% на търсенето на услугите на Агенцията. Увеличава се и броят на активираните през юли неактивни лица на пазара на труда. В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, за месеца активираните са общо 4 166.

При броя на започналите работа през юли административната статистика на Агенция по заетостта отчита намаление – през месеца те са 10 212 при отчетени 14 176 през юни. Работа с подкрепата на бюрата по труда са намерили и 379 пенсионери, учащи и заети. Най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработваща промишленост – 21,2%, следват тези в търговията – 12,7%, хотелиерството и ресторантьорството – 7,5%, държавното управление – 6,4%, строителството и селското стопанство с по 5,5% и други. Близо 780 безработни пък са започнали работа през месеца в държави от ЕС с посредничеството на Агенция по заетостта.

689 безработни от рисковите групи са намерили своята трудова реализация чрез субсидирани работни места: 220 – по програми и мерки за заетост, и 469 – по схеми на Програма „Развитие на човешките ресурси“. 184 безработни и заети са включени в различни обучения, а 223 души са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност.

През месеца в бюрата по труда са заявени 9 026 свободни работни места на първичния пазар при 11 325 през юни 2023 г. В реалната икономика най-много свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (25,1%), образованието (18,3%) и търговията (11,1%), следват държавното управление (8,6%), хотелиерството и ресторантьорството (7,8%) и административните и спомагателните дейности (6,1%).

Най-търсените от бизнеса професии през юли са: преподаватели; персонал, полагащ грижи за хората; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; продавачи; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; водачи на МПС и подвижни съоръжения; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент