Реалното потребление на домакинствата на глава от населението леко намалява както в ЕС, така и в еврозоната през първото тримесечие на 2023 г.

Милен Николов
Редактор
27 юли 2023, 13:47 208

Реалният доход на глава от населението нараства както в ЕС, така и в еврозоната

През първото тримесечие на 2023 г. в ЕС реалното потребление на домакинствата на глава от населението е намаляло с 0,2%, след спад от 1,4% през предходното тримесечие. В същото време реалният доход на домакинствата на глава от населението е нараснал с 0,5%, след спад от 0,4% през четвъртото тримесечие на 2022 г., сочат сезонно коригираните данни на „Евростат“.

Реалното потребление на домакинствата на глава от населението е намаляло с 0,1% в еврозоната, след спад от 1,6% през предходното тримесечие. Реалният доход на домакинствата на глава от населението се е повишил с 0,1%, след спад от 0,5% през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Брутният разполагаем доход на домакинствата (в номинално изражение, сезонно коригиран) се е увеличил с 2,7% в ЕС и с 2% в еврозоната.

Равнището на спестявания е нараснало с 0,6 процентни пункта (п.п.) в ЕС и с 0,2 п.п. в еврозоната спрямо предходното тримесечие.

Сред държавите членки, за които се публикуват данни, равнището на спестявания на домакинствата се е увеличило в девет държави членки и е намаляло в шест. Най-голямо увеличение се наблюдава в Унгария (+9,4 п.п.), Дания (+3,3 п.п.) и Белгия (+3,1 п.п.). В същото време в Португалия има най-голям спад (-1,2 п. п.), следвана от Чехия (-0,6 п.п.) и Франция (-0,5 п.п.).

Равнището на инвестициите на домакинствата се е увеличило с 0,1 процентни пункта в ЕС и с 0,3 в еврозоната и спрямо предходното тримесечие.

Сред държавите членки, за които се публикуват данни, равнището на инвестициите на домакинствата се е увеличило в три държави членки и е намаляло в дванадесет държави. Германия (+0,9 процентни пункта) и Унгария (+0,7 процентни пункта) отбелязват най-големи увеличения поради голямото увеличение на бруто образуването на основен капитал на домакинствата (съответно +9,1% и 13,7%). Най-голям спад се наблюдава в Дания и Ирландия (съответно -1,1 п.п. и -0,8 п.п.).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент