Реалният доход на глава от населението намалява в еврозоната и се повишава в ЕС през третото тримесечие на 2023 г.

26 януари 2024, 13:39 238

Реалното потребление на домакинствата остава стабилно в еврозоната и нараства в ЕС

През третото тримесечие на 2023 г. реалното потребление на домакинствата на глава от населението остава стабилно в еврозоната (след леко повишение с 0,1% през предходното тримесечие). Реалният доход на домакинствата на глава от населението намалява през третото тримесечие на 2023 г. с 0,3%, след като остава стабилен през второто тримесечие на 2023 г., сочат данните на „Евростат“.

В Европейския съюз реалното потребление на домакинствата на глава от населението се увеличава с 0,3% през третото тримесечие на 2023 г. (след увеличение от 0,2% през предходното тримесечие). В същото време реалният доход на домакинствата на глава от населението се увеличава с 0,1% през третото тримесечие на 2023 г. (след увеличение от 0,1% през второто тримесечие на 2023 г.).

Компоненти на брутния разполагаем доход на домакинствата

През третото тримесечие на 2023 г. брутният разполагаем доход на домакинствата (в номинално изражение, сезонно коригиран) се увеличава с 0,9% в еврозоната и с 1% в ЕС. Увеличението се обяснява главно с големия положителен принос на компенсацията на служителите както в еврозоната, така и в ЕС. Обратно – текущите данъци и нетните социални вноски са единственият отрицателен принос.

Спестяванията на домакинствата намаляват

През третото тримесечие на 2023 г. нормата на спестяване е намаляла с 0,3 процентни пункта (п.п.) в еврозоната и с 0,4 п.п. в ЕС спрямо предходното тримесечие.

Сред държавите членки, за които „Евростат“ има данни, нивото на спестяване на домакинствата се е увеличило в осем държави членки, останало е стабилно в една и е намаляло в седем. Унгария има най-голямо увеличение (+5,3 п.п.), следвана от Австрия (+1,8 п.п.). В същото време най-голям спад се наблюдава в Испания (-2,8 п.п.) и Ирландия (-1,8 п.п.).

И инвестициите намаляват

През третото тримесечие на 2023 г. нивото на инвестициите на домакинствата намалява с 0,1 п.п. както в еврозоната, така и в ЕС спрямо предходното тримесечие.

Сред държавите членки, за които „Евростат“ има данни, нивото на инвестициите на домакинствата остава стабилно в две (Германия и Испания) и намалява в останалите четиринадесет. Полша има най-голям спад (-1,1 п.п.), следвана от Швеция и Финландия (и двете с по -0,5 п.п.) – главно поради големия им спад в брутното образуване на основен капитал на домакинствата (съответно -14,7%, -6,9% и -3,2%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент