Реалният доход на домакинствата на глава от населението нараства както в еврозоната, така и в ЕС през второто тримесечие на 2023 г.

30 октомври 2023, 10:48 185

Реалното потребление на домакинствата на глава от населението намалява

През второто тримесечие на 2023 г. реалното потребление на домакинствата на глава от населението намалява с 0,2% в еврозоната – след спад с 0,5% през предходното тримесечие. Реалният доход на домакинствата на глава от населението леко се повишава през второто тримесечие на 2023 г. с 0,1% – след увеличение от 0,6% през първото тримесечие на 2023 г., сочат данните на „Евростат“.

В Европейския съюз реалното потребление на домакинствата на глава от населението намалява с 0,1% през второто тримесечие на 2023 г. – след спад от 0,9% през предходното тримесечие. В същото време реалният доход на домакинствата на глава от населението нараства с 0,3% през второто тримесечие на 2023 г. – след увеличение от 0,5% през първото тримесечие на 2023 г.

Компоненти на брутния разполагаем доход на домакинствата

През второто тримесечие на 2023 г. брутният разполагаем доход на домакинствата се е увеличил с 1,3% в еврозоната и с 1,6% в ЕС. Увеличението се обяснява главно с големия положителен принос на компенсацията на служителите както в еврозоната, така и в ЕС. Обратно – текущите данъци и нетните социални вноски са единственият отрицателен принос.

Процентът на спестяване на домакинствата нараства в еврозоната и ЕС

През второто тримесечие на 2023 г. нормата на спестяване се е увеличила с 0,4 процентни пункта (п. п.) в еврозоната и с 0,5 п. п. в ЕС спрямо предходното тримесечие.

Сред държавите членки, за които „Евростат“ публикува данни, нивото на спестяване на домакинствата се е увеличило в девет държави членки, останало е стабилно в една и е намаляло в четири. Най-голямо увеличение се наблюдава в Португалия (+2,4 п. п.), Нидерландия (+1,6 п. п.) и Белгия (+1,3 п. п.). В същото време Австрия има най-голям спад (-2,1 п. п.), следвана от Италия (-0,5 п. п.).

Инвестициите на домакинствата намаляват в еврозоната и ЕС

През второто тримесечие на 2023 г. нивото на инвестициите на домакинствата намалява с 0,4 п. п. в еврозоната и с 0,3 п. п. в ЕС спрямо предходното тримесечие.

Сред държавите членки, за които „Евростат“ публикува данни, процентът на инвестициите на домакинствата се е увеличил в две държави членки, останал е стабилен в една и е намалял в единадесет държави. Полша (+0,4 п. п.) и Испания (+0,1 п. п.) отбелязват повишения. Най-голямо намаление се наблюдава в Унгария и Ирландия (съответно -1,6 п. п. и -0,8 п. п.), което се дължи на големия им спад в бруто образуването на основен капитал на домакинствата (съответно -13% и -9,9%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент