Реалният БВП се е повишил с 0,4% през второто тримесечие на 2023 г. спрямо предходното

Милен Николов
Редактор
30 октомври 2023, 15:51 182

БНБ представи данни за развитието на българската икономика

През второто тримесечие на 2023 г. реалният БВП се е повишил с 0,4% спрямо предходното тримесечие, показват данните на БНБ. На годишна база растежът на икономическата активност продължава да се забавя и възлиза на 1,8%. По отношение на вътрешното търсене през тримесечието се наблюдава ускоряване на годишния растеж на частното потребление, докато правителственото потребление допринася отрицателно за изменението на БВП. Повишение на брутната добавена стойност на годишна база е отчетено в секторите на селското стопанство и услугите, докато в индустрията се наблюдава понижение.

През второто тримесечие на 2023 г. заетостта се повишава с 0,1% на годишна база, което се дължи изцяло на сектора на услугите. Същевременно растежът на компенсацията на един нает в номинално изражение се забавя до 7,2% на годишна база и остава по-нисък от регистрираната през тримесечието инфлация въпреки повишението на производителността на труда и увеличаващия се недостиг на работна сила в страната, който достига едни от най-високите в исторически план стойности.

Балансът по текущата и капиталовата сметка за последните 12 месеца към юли 2023 г. преминава на излишък от 2,3% от БВП при дефицит от 0,5% от БВП към декември 2022 г., главно поради увеличаването на излишъка по капиталовата сметка и свиването на търговския дефицит на страната предвид по-силното понижение на вноса на стоки спрямо износа.

Салдото по финансовата сметка за последните 12 месеца към юли 2023 г. е отрицателно вследствие на по-голямо натрупване на чуждестранни пасиви към нерезиденти спрямо това при чуждестранните активи на българските резиденти. В резултат на потоците по текущата, капиталовата и финансовата сметка на платежния баланс брутните международни валутни резерви на страната за последните 12 месеца към юли 2023 г. се повишават с 4,3 млрд. евро при увеличение с 3,9 млрд. евро към декември 2022 г.

През първите осем месеца на 2023 г. годишната инфлация, измерена чрез ХИПЦ, следва тенденция към забавяне и възлиза на 7,5% през август 2023 г. Тази динамика се определя от поевтиняването на годишна база на енергийните продукти, както и от формирането на базов ефект спрямо високите темпове на нарастване на потребителските цени през 2022 г., главно в групата на храните. Същевременно отчетените от началото на годината темпове на растеж на ХИПЦ на месечна база се запазват на по-високо ниво спрямо исторически наблюдаваните стойности, като силното потребителско търсене и растежът на разходите за труд на единица продукция продължават да оказват инфлационен натиск върху потребителските цени.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент