Разликата в заплащането между половете е 15,5% в полза на мъжете към края на 2022 г.

7 март 2023, 17:11 423

При жените в България рискът от бедност е по-голям

Разликата в заплащането между половете в България към декември 2022 г. е 15,5% в полза на мъжете. Това сочат данните от проучване на КНСБ, представени по време на Национална конференция на тема „Равнопоставеност между мъжете и жените и условия на труд – тенденции и предизвикателства“, проведена по повод 8-и март – Международния ден на жената, съобщиха от синдиката.

България е на 49-о място в света в Глобалния индекс за равенство между половете. Данните показват, че жените са по-силно засегнати от кризата, като рискът от бедност при тях е по-голям.

Сред ключовите индикатори за измерване на равнопоставеността е равнището на заетост. По този показател разликата между половете се свива до 7 процентни пункта, което е по-малко от средното за Европа (11%). Безработицата сред жените в България е 3,7%, а при мъжете – 4%, по данни на НСИ.

Отбелязва се напредък при коефициента на заетост при жените между 20 и 64-годишна възраст – 71,9%. Относно проблема с младежката безработица – коефициентът при младите жени през 2022 г. спада до 7% спрямо 10,6% през 2021 г.

51% от жените пенсионери са изложени на риск от бедност, а от мъжете – 37%. Пенсиите на жените са с 20% по-ниски от тези на мъжете, което се равнява на средно 131 лева.

През 2011 г. структурният индикатор „Разлики в заплащането по пол“ (Gender Pay Gap – GPG) се е равнявал на 13,2%, а през 2021 г. – на 12,2%. За намаляването на различието във възнагражденията между половете в България голяма роля има увеличаването на МРЗ, както и натискът на КНСБ за бюджетно финансираните дейности на някои важни публични сектори като средното образование и нарастването на работните заплати в нископлатените отрасли, в които превес имат жените.

Въпреки това обаче средната работна заплата на жените е с 326 лева по-ниска от тази на мъжете. По-високо платените сектори като финансовия и създаването и разпространението на информация са предимно доминирани от мъжете.

Статистиката посочва още, че с покачване на възрастта GPG намалява. Професионалното развитие на жените между 35 и 44 години по-често се възпрепятства заради семейни ангажименти и грижи за зависими членове на семейство, което безспорно се отразява и върху доходите им.

В изводите на доклада са констатирани още по-ниско равнище на женска заетост, секторна сегрегация – женската заетост доминира в нископлатени отрасли, недостатъчна представителност на жените в областта на цифровите технологии и по-бавен напредък в кариерата (40,7% са жените на ръководни позиции).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент