Разликата в заетостта между половете намалява в ЕС през 2022 г.

28 ноември 2023, 14:50 150

Два европейски региона са отчели по-висок процент на заетост сред жените през 2022 г., отколкото при мъжете

През 2022 г. разликата в заетостта между половете в ЕС е 10,7 процентни пункта (п. п.), като е с 0,2 п. п. по-ниска от 2021 г., сочат данните на „Евростат“.

Разликата в заетостта между половете се определя като разликата между нивата на заетост на мъжете и жените на възраст 20 – 64 години. За нея има различни причини като например дискриминация при наемането на работа  или недостиг на жени на ръководни постове. Фактори като обезсърчаващи данъчни мерки и професионална сегрегация също допринасят за трайните различия в заетостта между половете.

Два европейски региона са отчели по-висок процент на заетост сред жените през 2022 г., отколкото при мъжете – столичният регион на Литва и провинция Южна Финландия. В региона на Северна и Източна Финландия (Pohjoisja Itä-Suomi) няма разлика в нивата на заетост между мъжете и жените. Във всички други региони на ЕС са регистрирали по-високи нива на заетост при мъжете.

През 2019 г. ЕС си постави за цел да намали наполовина разликата в заетостта между половете до 2030 г. Един на всеки пет региона на ЕС вече е постигнал целта от намаляване на разликата до 5,8 процентни пункта. Тези региона са съсредоточени във Франция (14 региона), Германия (7 региона), Финландия (5 региона), Швеция и Португалия (4 региона за всяка), Литва (2 региона), както и Латвия и Естония (1 регион за всяка).

Най-големите различия в заетостта между половете са отчетени в региона на Централна Гърция (31,4 п. п.) и южния италиански регион Пулия (30,7 п. п.).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент