Ръстът на заетостта в България се очаква да продължи и през следващите месеци

20 юни 2023, 16:47 266

Данните са на Европейския барометър за пазара на труда

Данните от Европейския барометър за пазара на труда показват лек спад през май 2023 г. в сравнение с предходния месец, достигайки 101,7 пункта, като през последните месеци ръстът му в Европа е разнороден. Въпреки това стойностите са в положителния сегмент на скалата, съобщават от Агенцията по заетостта.

Според Европейския барометър компонентът заетост се свива с 0,7 пункта до 101,5 пункта, но перспективите за заетост остават добри. Прогнозата за компонента безработица на водещия индикатор на пазара на труда, от друга страна, се покачва леко с 0,1 пункта до 101,9 пункта и вече дава основание да се очаква снижение на регистрираните безработни през летните месеци.

Барометърът на пазара на труда в България показва, че ръстът на заетостта ще продължи и през следващите три месеца.

„Енергийната криза може и да е приключила, но последствията все още не са напълно преодолени“, казва Енцо Вебер, ръководител на прогнозите от IAB (Институт за изследване на пазара на труда в Германия).

Какво представлява Европейският барометър на пазара на труда?

Европейският барометър на пазара на труда е месечен водещ индикатор, базиран на проучване на местни или регионални агенции по заетостта в 18 участващи обществени служби по заетостта. Той се основава на проучване, провеждано веднъж месечно съвместно от Института за изследване на заетостта (IAB) и европейските обществени служби за заетост (ОСЗ) сред местните или регионалните им офиси. Участващите страни включват Австрия, България, Кипър, Чехия, Дания, Белгия-ГД, Белгия-Фландрия, Германия, Исландия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия, Швеция, Швейцария и Белгия-Валония.

Докато компонент А на барометъра сигнализира за развитието на сезонно коригираните данни за безработицата за следващите три месеца, компонент Б прогнозира тенденциите в заетостта. Средната стойност на компонентите „безработица” и „заетост” представлява общата стойност на барометъра. По този начин този показател предоставя перспектива за цялостното развитие на пазара на труда. Скалата варира от 90 (много слабо развитие) до 110 (много добро развитие). Първо се определя барометър за всяка от участващите служби по заетостта. Европейският барометър след това се извлича от тези национални резултати под формата на средно претеглена стойност.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент