Ръстът на заетите в софтуерния сектор тази година е най-ниският от десетилетие

10 декември 2020, 18:02 547

Въпреки това българският софтуерен сектор остава един от най-бързо растящите в страната ни

1,5 млрд. лева под формата на преки и косвени данъци биха могли да постъпят в държавния бюджет от софтуерната индустрия през 2024 г. Това сочи годишният доклад на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), цитиран от Investor.bg, предаде БТА.

Проучването е дело на БАСКОМ и CBN Pannoff, Stoycheff & Co. То включва данни от над 4 400 компании.

Според доклада в момента всяко заето лице в този сектор генерира над 22 400 лева за бюджета – под формата на данъци и осигуровки. Това е тройно повече, в сравнение със средната стойност за България. Информацията показва, че тези суми ще бъдат генерирани от нови 23 хил. работни места, които се очаква да се появят през следващите 5 години.

Данните на доклада сочат още, че софтуерният сектор продължава да е силно привлекателен за младите хора в страната ни, основно заради добрите възможности за развитие в него. През 2020 г. броят на работните места в софтуерния сектор е нараснал с над 3 500. Въпреки това този ръст е най-ниският от десетилетие насам.

Докладът сочи още, че и тази година се е запазила тенденцията близо 35% от заетите в сектора в България да са жени. Страната ни е на първо място в ЕС по този показател – със стойности, които са над два пъти повече от средните за ЕС.

Голяма част от новонаетите лица в индустрията са българи, които са се върнали от чужбина. При някои компании това са 10% от общия брой на служителите.

Средното увеличение на работната заплата в сектора през 2020 г. запазва очаквания си ръст от близо 4%. И през тази година се запазва тенденцията там да се изплащат възнаграждения, които са над три пъти по-високи от средните за другите части на икономиката.

Въпреки тежкия удар, който пандемията нанесе върху икономиката, приходите на софтуерния сектор са нараснали с 10% тази година, докато брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 5,5%. На годишна база обаче ръстът на приходите се забавя.

Българският софтуерен сектор остава един от най-бързо растящите сектори у нас. Прогнозата за следващите 5 години е за устойчив двуцифрен ръст – по 14 – 19% за всяка година. Запазва се и тенденцията софтуерните компании в страната да работят предимно за външни пазари.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент