Ръст с 10,8% на спестяванията на европейците

12 ноември 2020, 00:00 555

Депозитите у нас са се увеличили със 7,9%

Рекорден ръст е отчетен при депозитите на европейците – 10,8%, предава БТА.

Данните са отчетени за периода от началото на пандемията през март до юни. Статистиката е представена от Евростат, като до момента не е имало подобно увеличение на спестяванията. Това се обяснява с притеснения у гражданите на Съюза и намалели приходи заради кризата.

Спад от 7,3% в Европейския съюз има при заплатите, като нетният разполагаем доход бележи спад с 4,9%. Ситуацията е подобна и в Еврозоната – разходите на домакинствата намаляват с 15,3%, което води до увеличение на спестяванията с 10,6%. Приходите на домакинствата бележат спад с 5,9%, като след приспадане на дължимите данъци и осигуровки са с 2,9% по-ниски. Средствата, които предвиждат гражданите за инвестиции, също намаляват със 7,9%, като най-сериозен е спадът в Ирландия и Франция.

Данните сочат, че на първо място по ръст на спестяванията е Ирландия – 22%, на следващо място е Испания с 13,7%. Швеция е единствената страна, в която хората продължават харчат, като е отчетено намаление на депозитите с 0,6%.

За сравнение – българите се намират в средата на класацията по спестовност, като данните сочат, че у нас спестяванията на домакинствата се оценяват на 58,152 млрд. лева. На годишна база това е увеличение с 7,9%. По данни на БНБ към края на септември 1 070 души разполагат с над 1 млн. лева в банковата си сметка. Общо тези българи държат 2,6 млрд. лева. За третото тримесечие на годината всеки ден се е появявал по един нов милионер с банков  влог. За месеците юли, август и септември броят на сметките с над 1 милион лева в тях се е увеличил с 83. Спрямо същото тримесечие на 2019 г. това е увеличение със 101.

Има спад и в количеството на взетите кредити – със 7,1% на годишна база, като достига 2,817 млн. Размерът на взетите заеми обаче нараства със 7,5%, достигайки до 25,14 млрд. лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент