Ръст на новорегистрираните дружества у нас през първото тримесечие на годината

26 май 2021, 11:29 579

България е на второ място в Европейския съюз по новоучредени предприятия, отбелязваме и спад на фалитите

През първото тримесечие на 2021 г. в България се наблюдава бум на новорегистрираните дружества, съобщава „Инвестор“. По данни на Евростат, в страната за първите три месеца на годината са регистрирани 12% повече нови предприятия от четвъртото тримесечие на 2020 г.

България се нарежда на второ място в ЕС по новоучредени дружества, като пред страната ни е само Литва, където ръстът достига 16,2%. На трето място застава Италия, където новите бизнеси са с 6% повече за периода. Средно в ЕС ръстът на новорегистрираните предприятия е 0,3%, а в еврозоната се отчита спад от 0,1%. Фалитите в ЕС се увеличават с 6% през първото тримесечие на 2020 г., а в еврозоната – с 1,8%. За почти половината страни от ЕС обаче липсват данни. 

В края на 2020 г. България отбеляза отлив на новорегистрирани предприятия от 7,4% след ръста от 33,3% в третото тримесечие. Положителен сигнал за излизането от кризата е спадащият брой на фалитите у нас – през третото тримесечие на 2020 г. заявленията за банкрут отбелязаха ръст от 24,4% и се понижиха с 5,3% през четвъртото тримесечие, за да спаднат с допълнителни 3% в периода януари-март 2021 г. Това е вторият най-малък спад за страните от ЕС, за които има данни.

Спадът на фалитите както в България, така и на ниво ЕС, се дължи на различните правителствени мерки в подкрепа на бизнеса по време на кризата, които помогнаха на предприятията да продължат дейността си.

Статистиката показва, че новорегистрираните дружества през последното тримесечие на 2020 г. и първото тримесечие на 2021 г. у нас и на ниво ЕС са предимно в секторите на транспорта, информационните технологии и комуникациите, а процентът на фалитите е най-голям в сектора на услугите за настаняване и хранене, образованието, здравеопазването, социалните дейности и търговията.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент