Работодателите ще уведомяват НАП по електронен път за причината при прекратяване на трудов договор

26 февруари 2021, 16:19 929

С измененията в Наредба № 5 се регламентира и задължение за работодателя да предоставя информация за командироване на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги

В Държавен вестник (бр. 17 от 26.02.2021 г.) е обнародвана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 5 от 2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл.62, ал.5 от Кодекса на труда.

Работодателите ще уведомяват Националната агенция за приходите (НАП) за основанието, поради което е прекратен трудовият договор на определен работник. Своевременно подаване на информация чрез уведомлението по чл.62, ал.5 от КТ цели да улесни реализирането на различни трудови и осигурителни права от работниците и служителите. По този начин се оптимизира и процесът за отпускане на обезщетенията за безработица, тъй като информацията за основанието за прекратяване на трудовия договор се подава в седемдневен срок от прекратяването.

С измененията в Наредба № 5 се регламентира задължение за работодателя да предоставя информация за командироване на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги на територията на друга държава членка на ЕС, държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария, както и при приемането на командировани служители на територията на Република България от други държави (по реда на чл.121а, ал.1, т.1 от КТ). Информацията относно работните места на командированите или изпратените лица ще служи за анализирането и прогнозирането на развитието и потребностите на пазара на труда, както и за осъществяването на по-ефективен контрол за спазване на трудовото и осигурителното законодателство.

Измененията на Наредба № 5 влизат в сила от 1 март 2021 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент