QR код вместо касов бон ще получаваме по електронен път при покупки от е-магазин

11 февруари 2021, 14:43 925

Информацията ще минава през НАП, а самият код ще се генерира след приключване на поръчката

QR код вместо касова бележка ще получаваме по електронен път, когато пазаруваме от онлайн магазин. Това предвижда доклад на работна група, съставена от експерти от НАП и представители на бизнеса, за т. нар. софтуерна фискализация на интернет продажбите като алтернатива на използването на фискални устройства, предаде „Телеграф“.

Все още не е уточнено как точно ще се предоставя от търговеца до клиента документът за продажбата – по имейл, чрез линк за изтегляне, чрез качване в профил на клиента, с визуализиране при финализиране на поръчката с опция за сваляне или друг метод.

Работната група подкрепи следния модел на процеса: при извършване на продажба от електронен магазин определена информация за тази продажба ще се изпраща към услуга на НАП. Тази услуга регистрира продажбата с уникален номер, след което връща към търговеца набор от данни, които са необходими за генериране на QR код. Търговецът генерира този код и го предоставя на клиента по електронен път, заедно с документа с информация за поръчката. Всеки клиент на съответния електронен магазин ще може да провери валидността на кода, като изпрати заявка към услугата на НАП. Така клиентът ще получи информация относно данните за подадената от търговеца към приходната агенция продажба.

Работната група постигна съгласие режимът на софтуерна фискализация да не е задължителен за всички електронни търговци. Ако например един търговец притежава няколко електронни магазина, той ще може да избере за кой от тях да прилага режима. Няма да има ограничения той да се прилага от търговци, извършващи продажби както от физически обект, така и онлайн. Има само едно уточнение – когато стоките се поръчват от електронен магазин, но се заплащат и получават във физически обект, тези продажби задължително се регистрират чрез фискално устройство в обекта на търговеца.

Режимът за софтуерна фискализация ще се прилага за всички видове плащания, които предлага съответният онлайн магазин – банков превод, виртуален ПОС, наложен платеж и др.

От НАП уточнаяват, че работната група предстои да изготви детайлни бизнес и технически спецификации, анализ за разходите и ползите, както и подготовка на необходимите законодателни промени.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент