Проверки на НАП са установили 132 млн. лева укрити данъци за 2020 г.

14 май 2021, 11:59 488

Приходната агенция прилага различни подходи при събирането на задължения в зависимост от причината за тяхното забавяне

Националната агенция за приходите (НАП) е извършила 344 ревизии през изминалата 2020 г., посочва се в годишния отчет на ведомството, цитиран от „Труд“. При тях са установени укрити умишлено задължения на собственици на предприятия в размер на 132 млн. лева.

От НАП посочват, че при събиране на неизплатените налози се прилагат различни подходи в зависимост от конкретния случай. Хората, забравили или пропуснали да декларират част от доходите си, получават напомняне доброволно да подадат необходимата информация, докато при умишлено укриване на данъци се прилага цялата сила на закона.

В отчета се посочва, че не малко предприятия разпродават имуществото си на по-ниски от пазарните цени, за да избегнат плащането на налози върху него. В тези случаи отговорността пада върху мажоритарните собственици на дружествата, а дължимите суми могат да бъдат събрани от личното им имущество.

През 2020 г. от НАП са изпратили 13,7 хил. напомняния към физически и юридически лица, в резултат на които са подадени 37 хил. коригирани данъчни декларации. Декларираните в тях данъци са в размер на 85,7 млн. лева, осигуровките са 5,4 млн. лева, а намалението на обявената данъчна загуба се изчислява на 22,3 млн. лева. Финалната сума на доброволно платените налози в резултат на напомнянето е 114 млн. лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент