Проучване: През пандемията сме инвестирали основно в здраве, техника и домакински уреди

5 май 2021, 15:08 617

Преобладаващата част от българите, участвали в представителна анкета за потреблението, през последната година са ограничили редица нужни или планирани разходи

От началото на пандемията досега българите са харчили средствата си основно във връзка със здравето си, както и за техника и домакински електроуреди. Информацията се посочва в доклад на международен доставчик на финансови услуги, изготвен след представителна анкета в България, Германия, Хърватия, Румъния и Испания, предаде „Монитор“.

35% от анкетираните българи са посочили, че през последната година са инвестирали средства основно във връзка със здравето си. 27% са закупували предимно техника, а 25% – домакински електроуреди. Най-активната група в закупуването на електроника са мъжете над 30-годишна възраст.

Резултатите от проучването показват още, че преобладаващата част от анкетираните (89%) са ограничили редица свои нужни или планирани разходи по време на пандемията. Най-често потребителите са се въздържали от разходи за почивки (65%), ремонти (36%) и други разходи, свързани със здраве (17%) и образование (11%).

Във връзка с коронакризата всеки трети от анкетираните българи споделя, че е взел пари назаем, като сумите са предимно до 5 000 лева. Най-често това се е налагало поради невъзможност за плащане на текущи битови сметки (при 68%), а на второ място се нарежда необходимостта за посрещане на разходи, свързани със здравето (при 33%).

Всеки пети от анкетираните българи е споделил опасенията си, че няма да има възможност да покрие задълженията си към банкови институции (20%), следвани от заеми към роднини (14%) и към приятели (13%). Финансова помощ от близки и роднини са потърсили основно млади хора (на 18 – 29 г.), а при групата на 40 – 49-годишните предпочитанията за заеми са насочени основно към банките.

След края на пандемията 60% от анкетираните възнамеряват първо да отидат на почивка, а 23% – да инвестират средствата си за ремонт на дома си.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент