Проучване: Над 60% от предприятията у нас запазват работата от вкъщи

17 септември 2021, 11:36 458

Пандемията ускорява дигитализацията в страната, но въвеждането ѝ в по-широк план все още е възпрепятствано от редица фактори

Повече от 60% от дружествата в страната ще запазят хоум офиса и занапред, а 6% от тях ще се откажат от физически офис напълно – това показват данните на ново проучване, проведено от Siemens България и Германо-българската индустриално-търговска камара, съобщава „Монитор“. Целта на проучването е да се даде по-ясна представа за процеса по дигитализация в България.

В проучването участват 60 дружества, представители на 36 сектора, сред които производство, застраховане, енергетика, аутсорсинг, информационни технологии, транспорт и строителство.

Данните показват, че пандемията от Covid-19 ускорява дигитализацията у нас: след въвеждането на противоепидемичните мерки 52 от анкетираните предприятия са прибегнали до по-широко приложение на дистанционния труд, а 63% от всички заявяват, че ще запазят този модел на работа и в бъдеще. 43 от анкетираните дружества пък ще продължат да провеждат срещите си онлайн.

Всяка трета компания у нас е въвела използването на облачни технологии в работния си процес, а половината от тях прибягват до Big/Smart data, разширени анализи на данни, мобилни приложения, цифрова свързаност и интернет на нещата (IоТ).

Въпреки по-широката употреба на технологии при предприятията, масовата дигитализация все още е възпрепятствана от редица фактори, сред които най-големият е липсата на квалифициран персонал. На второ място е размерът на необходимите инвестиции, като тази причина е посочена от почти 1/3 от анкетираните. 15 от 60 предприятия изразяват опасения относно сигурността на данните, а 12 от тях цитират регулаторната рамка като пречка.

За 10 от анкетираните технологиите не са приоритет, тъй като имат по-належащи проблеми. Половината от предприятията обаче възнамеряват да инвестират повече в дигитализация спрямо изминалата година. Всеки трети предвижда същия бюджет за дигитализация и през идната година.

Само 1,75% от предприятията имат дългосрочна стратегия за дигитализиране на своя бизнес през следващите 10 години. Повечето предприятия планират въвеждането на нови технологии в по-кратки периоди – от 1 до 5 или от 6 до 10 години.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент