Проучване на ОИСР: 79% от българите разчитат на държавата за старините си

23 декември 2020, 15:06 718

Според проучването българите не умеят да планират добре финансите си, за да си осигурят средства за след пенсиониране

Българите не умеят да планират добре финансите си, за да си осигурят достатъчно средства за след пенсионирането си. Това показва проучване на тема „Финансова грамотност на населението в Югоизточна Европа“, проведено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предаде в. „Труд“, цитиран от БТА.

Близо 79% от българските граждани разчитат на държавата за финансите си след пенсия, сочи проучването. Страната ни изостава от другите държави в региона по този показател. Поради тази причина Министерството на финансите предлага въвеждането на Национална стратегия на финансова грамотност в България, която предстои да мине обществено обсъждане.

Значителна част от хората у нас все пак спестяват – около 77,6%, при средно 67% за региона. Спестяванията се държат основно в наличност или в банков депозит. Данните от изследването показват и сериозни различия между отделните социални групи, като с най-нисък общ резултат за ниво на финансова грамотност са младите хора – 53% спрямо 61% за тези между 30 и 60 г. и 57% за хора над 60 г.

Според проучването собствениците на малък и среден бизнес у нас имат значително висока степен на финансова грамотност спрямо средното за страната.

По отношение на финансовата грамотност, една от мерките, заложени в стратегията на МФ, предвижда да се разработи и осигури безплатен достъп до електронен инструмент за измерване на основни финансови знания за управлението на лични финанси, данъци, социално осигуряване, пенсионни фондове, застраховане и банкиране. Предвижда се и е-обучение за придобиване на компетенции в областта на финансите, както и включване на безработни лица в специфични обучения по професии от професионални направления „Финанси, банково и застрахователно дело“ и „Счетоводство и данъчно облагане“.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент