Проучване на JobTiger: Пазарът на труда се раздвижва

7 април 2021, 10:35 650

Въпреки поредното затваряне на част от бизнеса, през март на платформата са публикувани 10% повече обяви спрямо февруари и двойно повече – спрямо март 2020 г.

Поредното затваряне на част от бизнесите, което беше въведено като противоепидемична мярка, не се отразява на търсенето на работници. Обявите за работа през март 2021 г. са с 10% повече спрямо февруари и двойно повече – спрямо март 2020 г., сочат данни от проучване на платформата JobTiger, цитирано от „Труд“.

Пазарът на труда пострада сериозно при първото затваряне през март 2020 г. През този период обявите за работа намаляха драстично. Според експерти обаче при последното затваряне работодателите се показват като много по-гъвкави и уверени спрямо ситуацията.

Най-голям ръст се наблюдава при обявите за търсене на работници в строителния сектор – с 22% за един месец. Търсят се и повече специалисти в сферите „Счетоводство, одит и финанси“ – със 17%, „Административни дейности“ – с 16%, „Производство“ – с 15%, „Логистика и транспорт“ – с 14% и „Информационни технологии“ – с 12%.

При един от най-пострадалите от затварянето сектори – „Хотелиерство и ресторантьорство“, няма промяна в търсенето на кадри. През февруари обаче, когато се очакваше дейността в този сектор да се възобнови, се наблюдаваше значително увеличение на обявите за работа – с близо 140%.

Данните на платформата сочат още, че се наблюдава положителна тенденция на раздвижване на трудовия пазар във всички области на страната. Най-много са се увеличили обявите за работа в Бургас – със 17%, в Стара Загора – с 16%, в София – с 9%, в Пловдив – с 4%, във Варна – с 10% и в Русе – с 6%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент