Проучване: Бизнесът у нас очаква по-бързи и адекватни мерки от държавата

19 април 2021, 11:44 493

80% от анкетираните бизнеси отчитат влошаване на финансовите си резултати, повече от половината не могат да погасяват задълженията си

Бизнесът у нас очаква по-адекватни и навременни мерки от държавата за бързо излизане от икономическата криза, показва проучване на Българската стопанска камара (БСК), цитирано от Българската национална телевизия (БНТ). Повече от половината участници в проучването споделят, че изпитват затруднения при погасяването на задълженията си след изтичането на мораториума върху кредитите.

Около 80% от анкетираните бизнеси отчитат влошени икономически резултати, а около половината от тях прогнозират пълно икономическо възстановяване до края на 2022 г., при едва 18%, които биха се възстановили до края на текущата година. Цели 74% споделят, че разчитат на икономическите мерки за запазване на заетостта, а 68% се нуждаят от ликвидна подкрепа.

Представители на бизнеса предлагат конкретни мерки за подобряване на държавната подкрепа и елиминиране на част от бюрократичните процеси, включително отлагане или опрощаване на местни данъци и такси и запазване на по-ниската ставка на ДДС за заведенията в страната.

Голяма част от участвалите в проучването очакват удължаване на вече съществуващите мерки и предлага изменения в обхвата на мерките, които да позволят на повече фирми да се възпозлват от помощта.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент