Проучване: 53% от служителите предпочитат хибриден модел на работа

15 ноември 2021, 14:36 479

Според мащабно проучване на Adecco Group, проведено в 25 държави по света, през последната година повечето служители работят над 40 часа седмично

За последната година броят на работните часове за служителите в световен мащаб се е увеличил с 14%, като 63% работят повече от 40 часа седмично. Това сочат резултатите от мащабно проучване, проведено от Adecco Group – Resetting Normal. То беше представено от търговския и оперативен директор на компанията в България Димитър Иванов по време на събитието The Future of Work Summit, предаде karieri.bg.

В проучването са участвали 14 800 респонденти (между 18 и 60 г.) от 25 държави. Първата част от него е направена между 8 000 души през май 2020 г. в общо 8 държави, а тази година е проведено в по-голям мащаб, обхващайки повече теми и въпроси, важни както за служителите, така и за работодателите.

Според резултатите от изследването 53% от служителите предпочитат изцяло хибриден модел на работа, т.е. през поне половината от времето да извършват служебните си ангажименти дистанционно. Родителите и по-младото поколение служители обаче държат да работят от офиса.

57% от анкетираните служители, които имат деца, искат повече време в офиса, за да могат да се откъснат от домашната атмосфера и да се срещат с колеги, но 42% изпитват тревожност да се завърнат отново към офис средата.

Проучването опровергава твърдението на голяма част от работодателите, че работещите губят производителността си при дистанционния режим на работа. Голяма част от анкетираните посочват, че са успели напълно да адаптират своите домашни условия, за да работят пълноценно от разстояние. Данните също така сочат, че през последните 18 месеца дистанционният модел не само не води до загуба на ефективност, но и дори повишава този показател. Поради тази причина от Adecco са на мнение, че вече е възможен по-приобщаващ и гъвкав модел на работа, който все повече се налага като устойчива тенденция в световен мащаб.

2/3 от участниците в проучването смятат, че новите обстоятелства покрай пандемията са дали повече кариерни възможности за хората с увреждания, лицата от различни малцинства и родителите.

Промените след пандемията са довели до развиване на дигиталните умения при 63% от анкетираните, а 47% отчитат подобрение при организацията на служебните им ангажименти.

Интересен резултат от проучването е също, че през последната година броят на работните часове се е увеличил с 14%, като 63% от анкетираните посочват, че работят над 40 часа седмично. 73% от служителите призовават работата им да бъде измервана повече с резултати, а не с часове. Това искане се подкрепя от всеки 8 от 10 лидери на компании и мениджъри на екипи – тенденция, която се запазва от първото проучване от 2020 г.

33% от анкетираните служители споделят, че психичното им състояние се е влошило през последната година, а при 29% ситуацията се е отразила зле и на физическото им състояние.

Голям процент от хората, участвали в изследването, са започнали някакъв вид обучение или нова квалификация през пандемията – 60%. На първо място в това отношение са лидерите в компаниите (72%), следвани от мениджърите (64%), а накрая обикновените служители (52%).

53% от участниците в проучването са удовлетворени от решенията, взети от техния ръководител по време на пандемията. В Западна Европа и Япония удовлетвореността от висшето ръководство е най-ниска. Същевременно мениджърите в тези държави си поставят висока оценка – 77% са доволни от решенията, които са взимали, както и от представянето си по време на пандемията. Това показва липса на комуникация и добра обратна връзка между различните нива в компаниите.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент