Работодателите ще трябва да уведомяват НАП по електронен път за причината при прекратяване на трудов договор

20 януари 2021, 16:46 1729

Предложените промени в Наредба № 5 от 2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда (Наредба №5), които са публикувани за обществено обсъждане, предвиждат промени и при командироване на служители

Работодателите да уведомяват Националната агенция за приходите (НАП) за основанието, поради което е прекратен договорът на определен работник, както и при командироване на служители и работници в рамките на предоставяне на услуги, това предвиждат промените в Наредба № 5 от 2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда (Наредба №5), които са публикувани за обществено обсъждане.

Според социалното министерство, което е вносител на промените, липсата на възможност за своевременно подаване на информация за основанието за прекратяване на трудовия договор чрез уведомлението по чл. 62, ал. 5 КТ затруднява реализирането на различни трудови и осигурителни права от работниците и служителите.

С предложените промени няма да е нужно освободеният работник да представя документи пред НОИ за преценка на правото и определяне размера на паричните обезщетения при безработица. НОИ ще прави това по служебен път, като преценява размера на паричните обезщетения при безработица. По този начин ще се оптимизира и процесът за отпускане на обезщетенията за безработица, тъй като информацията за основанието за прекратяването на трудовия договор ще се подава в седемдневен срок от прекратяването.

Действащата към момента Наредба № 5 не регламентира задължение за работодателя да предоставя информация за командироване на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги по реда на чл. 121а, ал. 1, т. 1 от КТ. Също така наредбата не съдържа задължение да се изпраща информация за сключването на трудов договор от българско предприятие, което осигурява временна работа, като изпраща на работа работник или служител в предприятие –ползвател на територията на друга държава членка на Европейския съюз. По този начин не се събира своевременно информация относно работните места на командированите или изпратените лица, което затруднява анализирането и прогнозирането на развитието и потребностите на пазара на труда, както и осъществяването на по-ефективен контрол за спазване на трудовото и осигурителното законодателство.

Необходимостта от предоставянето на информация относно командироването или изпращането на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги е важно и за да се гарантират осигурителните права на командированите лица, доколкото съгласно чл. , ал. 1 от Кодекса за социалното осигуряване осигурителните вноски за тях се дължат върху получените, включително начислените и неизплатените, брутни месечни възнаграждения или неначислените месечни възнаграждения. Това важи и за други доходи от трудова дейност както в приемащата държава, така и в България, но върху не по-малко от минималните ставки на заплащане на труда в приемащата държава.

Предвижда се измененията и допълненията на Наредба № 5 да влязат в сила от 1 март 2021 г. Така ще се осигури възможност заинтересованите лица да се запознаят с правата и задълженията, произтичащи от направените промени. Предвиденият срок е достатъчен и за извършване на промени в съответните програмни продукти, които се използват от работодателите в тяхната дейност.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент