Промишленото производство в България забавя ръста си и през октомври

14 декември 2021, 17:18 437

Средното ниво за еврозоната и ЕС е 3%, в България възлиза на 0,7%

Ръстът на промишленото производство в България продължава да се забавя и през октомври – това показват последните данни на Евростат. Към края на октомври на годишна база то се е увеличило с 9,7%, а на месечна база спрямо септември – с едва 0,7%, при средна стойност от 3% в еврозоната и ЕС.

През септември годишното увеличение е в рамките на 9,8%, а за дванадесетте месеца към края на август – 10,7%. На месечна база през август промишленото производство се е повишило с 2,1%, а през септември отбелязва увеличение от 1,4%.

Сезонно изгладените данни на Евростат показват, че промишленото производство в еврозоната и ЕС нараства с 1,1% и 1,2% на месечна база, съответно, сигнализирайки леко, но продължаващо подобрение. На годишна база промишленото производство се увеличава съответно с 3,3% и 3,6% – известно забавяне на показателя.

На месечна база спрямо септември в еврозоната производството на дълготрайни потребителски стоки нараства с 1,7%. Капиталовите стоки регистрират ръст от 3%, междинните стоки – от 0,6%, а продукцията на нетрайни потребителски стоки и енергия се увеличава с 0,4% и 0,1%, съответно.

Производството на капиталови стоки в ЕС се покачва с 3%, а на енергията – с 1,7%. Дълготрайните потребителски стоки бележат увеличение от 1,3%, продукцията на нетрайни потребителски стоки се увеличава с 0,7%, докато тази на междинните стоки бележи спад от 0,3%.

Най-голямо месечно увеличение на промишленото производство бележат Германия и Словакия (по 3%), следвани от Гърция (2,5%) и Дания (2,1%). Най-голям спад е отчетен в Естония (2,4%), Латвия (1,5%), Нидерландия и Румъния (по 0,9%).

На годишна база продукцията на недълготрайни потребителски стоки в еврозоната се увеличава с почти 7% към края на октомври. Ръстът при капиталовите стоки е в размер на 5,2%, а този при дълготрайните потребителски стоки – 2,3%. Продукцията на междинни стоки също е нараснала с 2,1% през десетия месец, докато тази на енергия бележи спад от 1%.

За същия период производството на недълготрайни потребителски стоки в ЕС нараства със 7,9%, докато при капиталовите стоки ръстът е 3,5%. Производството на енергия се е увеличило с 3,1%, а при дълготрайните потребителски стоки и междинните стоки ръстът е 2,6%.

Най-голямо годишно увеличение на производството е отчетено в Литва (22,7%), Гърция (17,2%) и Дания (14%). Най-голям спад има в Румъния (6,6%), Португалия (6,5%) и Чехия (4,9%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент