Промишленото производство в България с ръст от 10,8% на годишна база

8 октомври 2021, 17:59 513

Според данни на НСИ месечният ръст през август е с 1,8%

Промишленото производство в България нараства с 10,8% през август спрямо същия период на 2020 г. На месечна база ръстът е с 1,8%, сочат данните на НСИ.

Ръст на промишленото производство на годишна база, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен при производството и разпространението на електрическа и топлоенергия и газ с 19,9%, както и в добивната промишленост – с 15,8%, и при преработващата промишленост – с 8,9%.

При преработващата промишленост съществен ръст на годишна база се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 52,4%, при производството, некласифицирано другаде – с 43,5%, както и при това на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 29%.

При производството на напитки е отчетен най-голям спад – с 31,7%. Намаление има и при производството на основни метали – с 21,6%, както и при това на превозни средства, без автомобили – с 11,6%.

През месец август спрямо юли най-значително повишение има в добивната промишленост – със 17,6%. След това се нарежда преработващата промишленост – с 1,1% увеличение, и производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1%.

При преработващата промишленост съществен ръст на месечна база се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 21,8%, както и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 12%, и при това на лекарствени вещества и продукти – с 10%.

През август е регистриран значителен спад при производството на тютюневи изделия – с 23,6%, както и при производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 20%, и при това на превозни средства, без автомобили – с 8,9%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент