Промишленото производство отчита ръст от 9,7% на годишна база през юни

10 август 2021, 14:25 626

На месечна база, спрямо май, промишленото производство спада с 0,1%

Календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 9,7% през юни спрямо същия месец на 2020 г., става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от Profit.bg. През юни сезонно изгладеният индекс на промишленото производство намалява с 0,1% в сравнение с май 2021 г.

Понижение спрямо предходния месец е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (-1,6%) и в преработващата промишленост (-0,3%). По-съществено понижение се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него (-9,8%), производството на метални изделия, без машини и оборудване (-8,8%), производството на напитки (-6,1%) и производството на лекарствени вещества и продукти и ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с по 5,1%.

През юни, спрямо предходния месец, повишение от 3,9% е отчетено в добивната промишленост. Съществен ръст е регистриран и при производството на превозни средства, без автомобили (35,9%), производството на тютюневи изделия (19,6%), производството, некласифицирано другаде (10,1%), и печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители (8,3%).

На годишна база увеличение в промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост (11,5%), в добивната промишленост (7,0%) и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (0,9%).

Най-значителен спад на годишна база е отчетен при производството на напитки (-38,2%), обработката на кожи, производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм (-14,9%), производството на основни метали (-12,2%) и производството на лекарствени вещества и продукти (-9,6%).

Значителен ръст спрямо юни 2020 г. се наблюдава в производството на превозни средства, без автомобили (68,2%), производството на тютюневи изделия (58,7%), производството, некласифицирано другаде (49,7%), и производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти (45,3%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент