Промените за е-правосъдие са обнародвани в ГПК

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
30 декември 2020, 00:00 785

Предвижда се промените да влязат в сила от 30 юни 2021 г.

В Държавен вестник, бр. 110 от 29.12.2020 г., са обнародвани промените в ГПК и НПК, с които се въвежда електронното правосъдие. Измененията ще влязат в сила от 30 юни следващата година.

Основната промяна, касаеща гражданите и бизнеса, е свързана с намалението на държавната такса. Тя ще бъде с 15% по-ниска, ако делото е заведено през Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП). Ако страните оттеглят съгласието си за връчване по електронен път, те ще трябва да довнесат разликата до пълния размер на държавната такса в 7-дневен срок.

Друга промяна е начинът на връчване на съобщения на кредитни и финансови институции, дружества за събирания на вземания, на търговци на комунални услуги, нотариуси и частни съдебни изпълнители. Връчването ще е през ЕПЕП или сигурна електронна поща. Подобно ще е и връчването на адвокатите, но разпоредбите за това влизат в сила едва на 30.06.2022 г. До тази дата всички адвокати ще трябва да се регистрират в портала.

Основната промяна в НПК е свързана с връчването на съдебни книжа на обвиняем и защитник в съдебната фаза. То ще може да се извършва и по електронен път, стига страните да са дали съгласие за това. Съгласието може да бъде оттеглено по всяко време.

Предвижда се и правило, че призовката или книжата ще се считат за връчени, когато бъдат изтеглени от информационната система за сигурно връчване или от ЕПЕП. Ако това не се е случило в 7-дневен срок от изпращането, връчването ще се извършва по общия ред. Изрично е предвидено, че обвинителният акт и тъжбата също могат да бъдат връчени чрез ЕПЕП, стига да са подписани с квалифициран електронен подпис.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент