Промените в ЗДДС минаха окончателно през бюджетната комисия

4 февруари 2022, 10:36 498

Доставките на стоки, предназначени за въоръжените сили, се освобождават от облагане, въвежда се и възможност за корекция на погрешно фактуриран ДДС при влязъл в сила ревизионен акт

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобри на второ четене промените в Закона за ДДС (ЗДДС), внесени от Министерския съвет ( МС), предава Българската телеграфна агенция (БТА). С измененията се въвежда нулева ставка за косвения налог при доставка на стоки и услуги за целите на въоръжените сили и се създава възможност за коригиране на погрешно фактуриран ДДС при влязъл в сила ревизионен акт.

В проекта е предвидено още данъчно задължени лица, включително и тези, които управляват електронен интерфейс, да издават фактура за извършена доставка на вътреобщностна дистанционна продажба на стоки или вътрешни дистанционни продажби на стоки с място на изпълнение на територията на страната, когато лицето не е регистрирано за прилагане на режим в Съюза по този закон или в друга държава членка.

Предлага се и разширяване на обхвата на храните, подходящи за бебета или за малки деца, за които се прилага намалена ставка от 9% на ДДС, като към тях се включват и специализираните млечни формули и диетичните храни за специални медицински цели, предназначени за кърмачета.

Една от основните промени включва облагането с ДДС на ваучерите за храна, които се водят многоцелеви, като начисляването на косвения налог ще се прави заради изисквания в евродиректива. В предложението на финансовото министерство се планира с ДДС да започнат да се облагат доставките, платени с ваучери, които са издадени след 31 декември 2021 г.

Промяната ще засегне само фирмите издатели, а не работодателите, служителите или крайните търговски потребители, които така или иначе заплащат стоките, които купуват с тези ваучери с включено вече ДДС.

Към настоящия момент месечната сума на ваучерите за храна, освободена от данъци и осигуровки както за работодателя, така и за работника, е 80 лева на човек на месец. В Закона за бюджета за 2022 г. се планира сумата за ваучери за храна, освободена от данъци и осигуровки, да бъде увеличена до 200 лева на работник на месец Предвижда се и ваучерите да могат да бъдат използвани за плащане на битови сметки, но това решение все още е предмет на обсъждане.

От Асоциацията на операторите на ваучери за храна (АОВХ) обаче посочват, че нито работодателите, нито служителите ще заплащат допълнителен ДДС върху номиналната стойност на ваучерите за храна. Ваучерите за храна и в момента се облагат с ДДС при извършването на замяна на ваучера с храна и хранителни продукти от крайния потребител.

Според АОВХ ваучерите за храна са най-широко разпространената социална придобивка в България от вече почти 20 години, като увеличават покупателната способност на служителите. Статистиката показва, че служителите сами търсят допълнителни придобивки, включително ваучери, и по никакъв начин не ги смятат за част от заплатата си. Към момента ваучерите могат да се използват в повече от 10 000 обекта в цялата страна.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент