Промените в Закона за адвокатурата бяха приети на второ четене и в пленарна зала (ОБНОВЕНА)

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
17 февруари 2021, 15:08 691

Адвокатите ще могат да учредяват еднолични адвокатски дружества, да са управители на търговски дружества, както и няма да са длъжни да носят тоги по време на съдебно заседание

На вчерашното си заседание Комисията по правни въпроси в Парламента одобри на второ четене внесения на 3 февруари 2021 г. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата.

Основното предложение в законопроекта е възможността всеки адвокат да упражнява адвокатската професия и да получава доходите си чрез еднолично адвокатско дружество, което депутатите единодушно подкрепиха. Приложимият данъчен режим на облагане на приходите от адвокатската дейност в този случай ще е по реда на ЗКПО. Другото предложение, което бе прието, е това адвокатът да бъде управител на търговско дружество.

Одобрено бе и внесеното между първо и второ четене предложение на Симеон Найденов, депутат от ПП „Воля“, за отпадане на задължението на адвокатите да се явяват в съда с тога. В доклада на комисията за гласуване в пленарна зала е добавено, че ще е необходимо адвокатите да се явяват на съдебни заседания облечени или с тога, или „по друг подобаващ на авторитета на професията начин“.

Законопроектът беше разгледан на второ четене и по време на днешното пленарно заседание. Депутатите одобриха без дебати всички приети от Комисията по правни въпроси изменения в Закона за адвокатурата.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент