Промените в КСО за изплащане на пенсиите от втория стълб са внесени в Народното събрание

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
7 януари 2021, 13:22 754

Първите пенсионери, които ще имат право на втора пенсия, се очаква да се пенсионират в края на годината

На 5 януари в Народното събрание е внесен Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Изготвените промени уреждат изплащането на пенсиите от допълнителното задължително пенсионно осигуряване (т.нар. „втори стълб“), доколкото първите пенсионери, които имат право на втора пенсия, се пенсионират тази година.

В законопроекта е предвидено универсалните пенсионни фондове (УПФ) да могат да изплащат допълнителните пенсии в зависимост от средствата, натрупани по индивидуалните партиди. Предвидени са три варианта за изплащане на средствата, както следва:

  1. Пожизнена пенсия за старост от УПФ – когато средствата по индивидуалната партида са достатъчни, за да бъде изплащана на пенсионера пенсия в размер, не по-малък от 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 КСО, която от 1 януари 2021 г. е в размер на 300 лв. Това означава, че лицето може да получи пожизнена пенсия за старост от УПФ тогава, когато средствата по партидата му са достатъчни, за да може да получава месечно не по-малко от 45 лв.;
  2. Разсрочено изплащане на средствата по индивидуалната партида – когато средствата по партидата не са достатъчни, за да бъде изплащана пожизнена пенсия за старост от УПФ, но надвишават трикратния размер (или 900 лв.) на минималната пенсия по чл. 68 КСО, която от 1 януари 2021 г. е в размер на 300 лв. Тоест, когато лицето притежава по партидата си сума над 900 лв., то ще ги получи на разсрочени плащания, но без това да представлява пожизнена пенсия.
  3. Еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида – когато средствата са по-малко от трикратния размер (или 900 лв.) на минималната пенсия по чл. 68 КСО, която от 1 януари 2021 г. е в размер на 300 лв. Тоест, ако сумата по партидата е под 900 лв., лицето ще получи под формата на еднократно плащане всички средства, натрупани в УПФ.

Също така изцяло регламентирани са и основните правила за отпускане, изплащане, преизчисляване и актуализацията на вторите пенсии, както и правата на наследниците – в случай на смърт на лицето, което има право на такава втора пенсия.

В законопроекта са включени и разпоредби, които уреждат правото на лицата относно избора им на осигуряване за втора пенсия – в УПФ или във фонд „Пенсии“. Предвидена е и промяна в срока, през който лицата могат да упражнят това си право. Лицата, които навършват пенсионна възраст в периода от 2022 г. до 2025 г. включително, могат да упражнят правото си до 1 година преди достигане на пенсионна възраст. Този срок ще се увеличава плавно всяка година, като през 2038 г. лицата ще могат да правят промени в начина си на осигуряване, но не по-късно от 5 г. преди навършване на възрастта за пенсиониране.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент