Промени в Закона за насърчаване на заетостта ще повишат ефективността на държавната политика по заетост и обучение

11 май 2023, 15:33 382

Правителството одобри законови промени

Правителството одобри промени в Закона за насърчаване на заетостта за повишаване на ефективността на държавната политика по заетост и обучение. Измененията включват мерки за стимулиране на участието на пазара на труда, по-бързата и устойчива заетост на безработни в неравностойно положение и подпомагане на тяхната адаптация на работното място. Новите разпоредби ще създадат условия за повишаване на качеството на предоставяните от Агенцията по заетостта услуги за заетост и обучение, ще подобрят инструментите за удовлетворяване потребностите на работодателите от работна сила и ще намалят административните разходи за работодателите и дирекциите „Бюро по труда“, свързани с посредническите услуги по заетост и обучение на възрастни, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Промените предвиждат обединяване на насърчителни мерки за заетост в нова мярка за стимулиране на заетостта на хората от неравностойните групи на пазара на труда на пълно или непълно работно време. По нея работодателите ще имат възможност да заявят обучение за лицата, които ще наемат, както и да осигурят ментор, който ще ги подпомага да придобият или възстановят трудовите си навици и да се адаптират към работата.

С новите разпоредби се предоставя възможност търсещите работа да ползват посреднически услуги по информиране, наемане на работа, насочване към програми и мерки за обучение и валидиране на професионални знания, умения и компетентности във всички дирекции „Бюро по труда“ в страната, независимо от мястото на регистрация. С цел ограничаване на пречките пред заетостта се намалява санкцията за прекратяване на регистрацията на безработни от 6 на 3 месеца. Санкцията за хората, чието участие в субсидирана заетост е прекратено с дисциплинарно уволнение, се променя от забрана за регистрация в бюро по труда в забрана за участие в заетост или обучение, финансирано от държавния бюджет.

Промените в Закона за насърчаване на заетостта предвиждат още преобразуване на Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“ в административна структура чрез вливане в Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи към Министерството на труда и социалната политика.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент