Промени в Закона за българските лични документи прие парламентът на първо четене

31 май 2023, 11:58 236

Промените засягат личните карти, паспортите и шофьорските книжки

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи (ЗБЛД) прие парламентът на първо четене, съобщи БТА. Вносител на промените е Министерски съвет.

В мотивите на законопроекта се посочва, че необходимостта от изменение и допълнение на ЗБЛД произтича от необходимостта за улесняване на гражданите при предоставяне на услуги, свързани с издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство. Към настоящия момент в ЗБЛД (чл. 9, ал. 2) е предвидено, че при промяна на постоянния адрес от едно населено място в друго населено място в срок до 30 дни от издаването на нов документ лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на ново свидетелство за управление на моторно превозно средство (СУМПС). На базата на извършен анализ е установено, че е възможно да отпадне задължителното подаване на заявление за издаване на ново СУМПС при промяна на постоянен или настоящ адрес на дадено лице, тъй като данните по отношение на адреса могат да се удостоверят по електронен път в реално време. С цел намаляване събирането на лични данни във връзка с предоставяните административни услуги, без да има действителна нужда от това, е предвидена и съответна разпоредба в закона.

Със законопроекта се урежда на законово ниво и хипотезата на подаване на заявление за издаване на нов документ за самоличност, когато заявителят не може да представи документ за самоличност или заместващ го такъв поради загубване, кражба или унищожаване. Предвижда се удостоверяването на самоличността да става с представяне на копие на удостоверителен документ за раждане с оглед на доказване на самоличност.

В ЗБЛД е създадена и правна възможност личните карти на българските граждани да съдържат удостоверения за електронна идентичност. Това осигурява функционалната възможност личните карти да бъдат използвани като носители на електронен идентификатор по смисъла на Закона за електронната идентификация. Към момента издаваната лична карта на българските граждани не е съобразена с актуални изисквания на ЕС относно повишаване на сигурността на личните карти, съгласно които държавите членки трябва да започнат производството на лични карти с електронен носител на информация с биометрични данни.

Като допълнителна мярка за постигане на масова употреба на електронната идентификация е регламентирана възможността за запис на удостоверения за електронна идентичност в разрешения за пребиваване, които се издават на пребиваващи в България чужденци.

Предвидена е също така възможност при определени условия да бъдат издавани паспорти със срок на валидност 10 години, както и временна карта за самоличност, когато са отнети документи по чл. 13, ал 1, т. 1 и 2 от ЗБЛД, съгласно чл. 68, ал. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент