Промени в критериите за микро-, малки, средни и големи предприятия са пуснати за обществено обсъждане

6 март 2024, 11:10 314

Публикуван е проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за счетоводството

Промени в Закона за счетоводството, публикувани за обществено обсъждане, предвиждат промяна на критериите за определяне на микро-, малки, средни и големи предприятия.

Измененията са свързани с въвеждането на европейска директива в националното законодателство. Причината е продиктувана от значителните инфлационни процеси през 2021 г. и 2022 г. и отчетения ръст на инфлацията през периода 2013 – 2023 г.

Съгласно Счетоводната директива предприятията и групите се категоризират като „микро-“, „малки“, „средни“ и „големи“ според това кои два от три показателя за размер изпълняват. Два от тях са финансови – бал. с-ст на активите и нет. пр. от продажби, а третият е средният брой служители. Европейската комисия е задължена да преразглежда на всеки пет години финансовите показатели и по целесъобразност да ги изменя, отчитайки инфлацията. С оглед на инфлацията размерът на финансовите показатели е преценено да бъде изменен с 25%.

Предвид посочените промени със законопроекта се определят нови и по-високи стойности на показателите за бал. с-ст на активите и нет. пр. от продажби при категоризиране на предприятията и групите според размера им. Според разпоредбите на Директива 2013/34/ЕС за държавите членки, чиято официална валута не е евро, при конвертиране на сумите от евро в национална валута се допуска увеличение или намаление на посочените в директивата стойности с не повече от 5% за получаване на закръглена сума в национална валута. В тази връзка предложените размери на показателите са получени чрез конвертиране от евро в лв. и закръгление до цяло число, с увеличение от средно 2,26%, се посочва в мотивите на законопроекта.

Законът въвежда следните прагове за определяне на показателите за бал. с-ст на активите и нет. пр. от продажби:

  • за микропредприятия: балансова стойност на активите – 900 хил. лв., и нетни приходи от продажби – 1,8 млн. лв.;
  • за малки предприятия: бал. с-ст на активите – 10 млн. лв., и нет. пр. от продажби – 20 млн. лв.;
  • за средни предприятия: бал. с-ст на активите – 50 млн. лв., и нет. пр. от продажби – 100 млн. лв.;
  • за големи предприятия: бал. с-ст на активите – 50 млн. лв., и нет. пр. от продажби – 100 млн. лв.;
  • за малки групи предприятия: бал. с-ст на активите – 900 хил. лв., и нет. пр. от продажби – 1,8 млн. лв.;
  • за средни групи предприятия: бал. с-ст на активите – 50 млн. лв., и нет. пр. от продажби – 100 млн. лв.;
  • за големи групи предприятия: бал. с-ст на активите – 50 млн. лв.; - нет. пр. от продажби – 100 млн. лв..

 

"Предложените промени при финансовите показатели за категоризиране на предприятията и групите според размера им ще доведат до съществено намаляване на административната тежест за приблизително 3 700 предприятия, които ще сменят категорията си от малки на микропредприятия, и 350 средни предприятия, които ще сменят категорията си на малки предприятия, като голяма част от тях ще се възползват от облекчена форма за финансова отчетност“,
пише в мотивите на законопроекта.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент