Промени в Кодекса на труда: Разрешиха до 300 часа извънреден труд

10 декември 2020, 10:33 673

Досега разрешеният извънреден труд беше до 150 часа годишно

Извънредният труд, който служител може да полага в рамките на годината, се увеличава двойно и става от 150 на 300 часа. Това решиха депутатите, след като приеха на второ четене промените в Кодекса на труда, предаде в. „24 часа“, цитиран от БТА.

Управляващите подчертаха, че промените гласят също така извънреден труд да се полага при извънредни обстоятелства и единствено със съгласието на служителите.

Друга промяна е свързана с по-бързото плащане на извънреден труд от страна на работодателя – на 4, вместо на 6 месеца. Според досегашните норми предприятията можеха да отлагат с до 6 месеца изплащането на тези суми. По този начин те „стопяват“ тези часове, като ги прехвърлят в следващите месеци, когато не са осигурили достатъчно работа на своите служители, но са задължени да им изплатят часовете от работния месец.

От БСП обвиниха мнозинството, че с удвояването на допустимите часове извънреден труд отнемат правата на служителите.

Проучване на КНСБ от 2019 г. показва, че близо 40% от служителите полагат извънреден труд, без да получават заплащане или компенсации за това. След направени проверки на Главна инспекция по труда е установени и масово разпространение на сумираното изчисляване на работното време. По този начин се заобикалят ограниченията за полагане на извънреден труд, нарушават се изискванията за междуседмична почивка и се засягат правата на определени групи служители.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент