Промени в Кодекса на труда относно работата от разстояние предлага МТСП

18 август 2023, 09:38 314

Те касаят и по-широкото внедряване на т.нар. изкуствен интелект

Промени в Кодекса на труда относно работата от разстояние са публикувани в портала за обществени консултации, като законопроектът е внесен от Министерството на труда и социалната политика ( МТСП).

С предлаганите изменения се усъвършенства нормативната уредба във връзка с работата от разстояние и се регламентира отговорност за изплащане на трудови възнаграждения на работници и служители на изпълнителя при веригите от подизпълнители.

С промените се осигурява по-голяма гъвкавост и сигурност при работата от разстояние, включително по отношение на организацията на здравословните и безопасните условия на труд, отчитането на работата и контрола на работното време.

Предвид все по-масовото внедряване на алгоритмичното управление (и т.нар. изкуствен интелект) при организирането на работата се регламентират изисквания за предоставяне на информация на работниците и служителите при използването на такива системи, както и възможност да се поиска преразглеждане от човек на взетите автоматизирани решения, когато те засягат правата на работещите.

С промените се регламентира т.нар. „право на изключване“, т.е. правото на работника или служителя да не осъществява електронна комуникация с работодателя по време на регламентираните почивки, за да не се допуска нарушаване на законоустановените почивки и за подобряване на възможностите за съчетаването на професионалния и личния живот.

С промените се осигурява и съответствие на националното законодателство с изискванията на Директива 2014/67/ЕС, като се предвиждат недискриминационни мерки при регламентиране на отговорност за изплащане на трудовото възнаграждение на работниците и служителите при веригите от подизпълнители.

Срокът за обществено обсъждане на предложените промени в Кодекса на труда е до 11 септември.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент