Производството и търговията нарастват през октомври

10 декември 2021, 17:01 470

На годишна база значителен ръст се наблюдава в търговията с медицински стоки

Сезонно изгладеният индекс на промишленото производство се увеличава с 0,7% през октомври спрямо септември – това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). На годишна база индексът бележи увеличение от 9,7%.

Данните показват, че през октомври на месечна база е регистриран ръст в производството на електрическа и топлоенергия и газ от 9,9%. Намаление е отчетено в добивната промишленост – 7,8%, а преработващата промишленост спада леко с 0,2%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството, некласифицирано другаде – с 20,2%, производството на тютюневи изделия – с 14,7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 13,2%, производството на превозни средства, без автомобили – с 9,9%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 9,2%.

Значително увеличение е регистрирано при производството на компютърна и комуникационна техника – 18,5%, както и при производството на основни метали – 9,6%. Производството на лекарствени вещества и продукти скача с 8,0% за месеца, а това на химични продукти – с 5,8%.

Индексът на продукцията в сектор „Строителство“ спада с 1,2% на месечна база и регистрира спад от 1,9% на годишна база.

Оборотите в сектор „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 0,6% през октомври спрямо септември. Въз основа на календарно изгладените данни, оборотите в търговията на дребно нарастват със 7,6% спрямо същия месец на миналата година.

През октомври на годишна база увеличение е отчетено в оборотите в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (по 7,6%), а търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали нараства със 7,0%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-значителен ръст е регистриран при търговията с фармацевтични и медицински стоки – 31,3%. Понижение се наблюдава при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – 9,1%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 8,2%

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент