Производителността на труда в България е 50% от средната в ЕС

31 януари 2022, 10:52 1024

Според министъра на финансите Асен Василев част от работодателите в страната са некомпетенентни и ще напуснат пазара на труда

Производителността на труда в България е 50% от средната в Европейския съюз – това съобщи министърът на финансите Асен Василев, предава „Монитор“. Според него част от работодателите в България са некомпетентни, което води и до ниско заплащане за работниците им – около 26% от средното в общността, тоест производителността изпреварва възнаграждението на служителите.

След възражения от страна на работодателите, че най-лошият работодател в България е самата държава, тъй като възнагражденията в администрацията са едни от най-ниските, министър Василев потвърди, че това е така, но заяви, че вицепремиерът по ефективно управление ще работи в посока това да се промени. Според него ако работодателите не могат да осигурят минимално заплащане от 350 евро за своите служители чрез предлаганите от тях стоки или услуги, то тези работодатели ще напуснат пазара на труда.

По думите му всички министерства и агенции в страната ще имат нови щатни разписания и нови нива на заплащания, така че да имат по-малък брой работници, който обаче да работи по-ефективно и да е по-добре платен. Министър Василев допълни, че вдигането на минималната работна заплата в страната е заложено в Бюджет 2022 за началото на април.

Междувременно с отворено писмо към министър Василев от КНСБ поискаха минималната работна заплата в България да е равна на заплатата за издръжка, която към 2021 г. е в размер на 1 103 лева нето.

Асен Василев допълни, че максималният осигурителен праг в страната се вдига от 3 000 на 3 400 лева, защото когато се вдигат средните заплати, е необходимо да се вдигне и максималният осигурителен доход.

По въпроса с държавния дълг министърът сподели, че предвидените стойности за 2022 г. са по-малки от капиталовите инвестиции, които държавата ще направи. Дългът се поема, за да се инвестира, а не за да се изплащат пенсии, да се правят социални плащания или да се покриват държавни разходи, допълва той.

Към началото на април се очаква и първото плащане по проекти по българския План за възстановяване и устойчивост, като траншът ще бъде в размер на 1,6 млрд. лева. „Все още не всички течове (на държавни средства) са спрени“, допълва министър Василев.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент