Програма „Патронажна грижа +“ ще помага на възрастни и на хора под карантина

15 януари 2021, 10:00 1030

Служители по програмата ще посещават домовете на възрастни хора, за да им мерят кръвното, да пазаруват за тях, да извършват административните им ангажименти и нещата, които не могат да направят сами

Един от основните приоритети на управляващите през 2021 г. ще бъдат социалните услуги, адаптирани към здравната криза. Във връзка с това се създава нова мярка, наречена „Патронажна грижа +“, която ще помага на възрастни хора и на такива под карантина, предаде в. „24 часа“, цитиран от БТА.

По думите на социалния министър Деница Сачева, новата мярка ще помогне на медици да посещават домовете на възрастни хора, за да мерят кръвното им налягане, както и да следят дали приемат редовно лекарствата си.

Благодарение на „Патронажна грижа +“ през 2021 г. близо 53 000 възрастни хора, както и такива под карантина, ще продължат да получават доставки на храна и лекарства по домовете си. Тази храна обаче се плаща от тях. Освен това служителите ще могат да извършват някои неотложни административни ангажименти на тези хора, както и да плащат от тяхно име сметките им за ток, парно и вода. Те ще бъдат на разположение и за подмяна на консумативи вкъщи, за почистване на сняг и подобни дейности, които хората не могат да направят сами.

Програмата „Патронажна грижа +“ предвижда и осигуряване на психологическа подкрепа и консултиране. Със средствата от тази програма ще бъдат подсигурени и лични предпазни средства, дезинфекция на сгради, тестване на персонал и живущи в социални домове и центрове. Те ще могат и да кандидатстват за преустройване на помещения за изолиране на заразени хора.

С парите по програмата ще се доставят също така компютри, таблети и телефони. Предвижда се и допълнително заплащане на персонала за извънреден труд.

Всички общини в страната могат да кандидатстват по програмата до 31 май 2021 г.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент