Прогноза очаква 9% ръст на фалитите в страната през 2022 г.

18 октомври 2021, 14:46 748

Предприятията в страните от Централна и Източна Европа са по-уязвими поради несъвършените финансови мерки от страна на правителствата

Ръст на броя на фалиралите компании от 15% в световен мащаб и от 9% в България – това предвижда за 2022 г. нова прогноза на застрахователното дружество на кредити Euler Hermes, предава „Инвестор“. Ръстът е обусловен от изкуственото задържане на нивата чрез фискалните мерки за насърчаване на бизнеса и запазване на работните места, които държавите предприеха в рамките на пандемичната криза. 

Именно въвеждането на мерките е довело до предотвратяване на всеки втори фалит в Западна Европа и на всеки трети в САЩ, показва анализът. През 2020 г. в световен мащаб е отчетен спад на броя изпаднали в несъстоятелност компании от 12%, а прогнозата за 2021 г. очаква спад от 6%.

В България данните показват 4% ръст на фалитите през 2020 г. и прогнозен ръст от 5% през 2021 г., като подобни са данните и за страните от Централна и Източна Европа. През първите 9 месеца на 2021 г. в България е отчетен ръст на несъстоятелностите от 3% – по-ниско от очакваното, но трябва да се има предвид тежката и бавна процедура по неговото обявяване, която изкривява статистиката, показва още докладът.

Според анализа броят на фалитите ще се увеличава най-скоростно в развитите икономики, но засилването ще бъде усетено и в страните от Централна и Източна Европа. Сред причините за това са по-ограничените държавни мерки в подкрепа на бизнеса и уязвимостта на предприятията при евентуално ново затваряне.

Германия, Франция, Белгия и Нидерландия ще се върнат бавно към нивото на фалити отпреди кризата заради продължаващите активни мерки в подкрепа на бизнеса там. В САЩ и Азия прогнозата очаква плавен преход към нормализация.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент