Прогноза на МФ: Новите пенсионери ще намаляват, а разходите за пенсии ще растат

7 март 2022, 14:21 483

Министерството на финансите публикува годишния си отчет и доклад за дейността на Държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система за 2021 г.

Броят на новите пенсионери в България ще намалява, а размерът на разходите за пенсии като процент от брутния вътрешен продукт ( БВП) ще расте през следващите години. Това се посочва в прогноза, публикувана в тазгодишния отчет и доклад на Министерството на финансите ( МФ) за дейността на Държавния фонд за гарантиране и устойчивост на държавната пенсионна система за 2021 г. (по-известен като Сребърен фонд).

Очаква се в периода 2025 – 2034 г. делът на разходите за пенсии от БВП да се задържи на относително постоянно ниво от около 10%. Влияние върху него ще оказва намаляващият брой новоотпуснати пенсии поради постепенното нарастване на пенсионната възраст и на изискуемия осигурителен стаж.

В следващия период (2035 – 2060 г.), в резултат на застаряването на българското население и очакването за по-висока средна продължителност на живота, очакванията са за растеж на разходите за пенсии като процент от БВП. В резултат на това тези разходи ще достигнат най-високата си стойност – от 12,5%. През последното десетилетие от този период обаче е възможно да има известен спад на разходите за пенсии до около 12,3% от БВП.

Въздействие върху динамиката в разходите за пенсии в дългосрочен план ще има и възможността на осигурените лица, които са родени след 1959 г. и които до август 2015 г. се осигуряваха задължително в първия стълб от Държавното обществено осигуряване ( ДОО) и в универсален пенсионен фонд – втори стълб, да претърпят промени и да преминат към осигуряване само в първия стълб, но с увеличена осигурителна вноска.

Според прогнозата на МФ влияние върху дългосрочното финансово състояние на ДОО оказват икономическият растеж, по-високата заетост и съответно – по-ниската безработица, както и увеличените трудови възнаграждения.

В доклада се посочва, че през 2021 г. по сметките на Сребърния фонд са прехвърлени от или за централния бюджет средства в нетен размер на 258,5 млн. лева. По-голямата част от натрупаните средства на фонда (които са общо 3,55 млрд. лева) са депозирани в отделна сметка на БНБ.

От ведомството отбелязват, че дългосрочната инвестиционна политика на Сребърния фонд ще бъде съобразена с дългосрочната прогноза до 2070 г. за разходите за пенсии, изплащани от ДОО. Разчетите предвиждат дефицит на бюджета на ДОО през целия период при всички разработени варианти и допускания за избор на осигуряване на лицата между първия и втория стълб на пенсионната система.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент