Прогноза на БСК: Българската икономика ще започне да расте през 2022 г.

5 януари 2021, 11:08 610

От БСК са категорични, че стопанското възстановяване на България ще се ускори след масовата ваксинация срещу COVID-19

Българската икономика ще започне да расте след кризата, като това се очаква да се случи най-рано през 2022 г. Това показва прогноза на Българската стопанска камара (БСК), цитирана от в. „Труд“, предаде БТА.

Според прогнозата на БСК отложеното потребление е най-тежката последица от пандемията. Поради тази причина през 2020 г. в бюджета не са постъпили над 1 млрд. лева. Председателят на БСК Радосвет Радев коментира, че у нас през втората половина на 2020 г. депозитите на семействата са се качили до нива от 5 млрд. лева. Ако се сметнат като 5 млрд. потребление с 20% ДДС, се получават именно 1 млрд. лева, които не са постъпили в хазната и в данъчната система. Той смята, че най-доброто лечение за икономиката ни е възвръщането на това потребление на домакинствата.

Стопанското възстановяване се очаква да се ускори след масовата ваксинация срещу COVID-19. По думите на Радосвет Радев именно ваксината дава оптимизъм и благодарение на нея вече са налице и първите признаци на икономическо възстановяване в производството.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент