Прогноза на БНБ: През 2022 г. ще се върнем на предкризисните нива

20 януари 2021, 10:27 746

Експертите от централната банка прогнозират ръст на икономиката от 3,7% през 2021 г. и 3,6% – през следващата година

През 2021 г. се очаква да започнем да излизаме от кризата, а през 2022 г. – да постигнем възстановяване до предкризисните нива. Това предвиждат експерти от БНБ в най-новата си прогноза, предаде в. „24 часа“.

Пандемията и свързаните с нея икономически мерки ще бъдат един от основните фактори за възстановяването на икономиката както в страната ни, така и в световен мащаб. Потреблението и инвестициите в основен капитал ще бъдат двигателите за излизането от кризата. Във връзка с това в прогнозата на БНБ се посочва, че поне до края на първото тримесечие на тази година ще останат в сила по-строгите ограничителни мерки, които ще отпадат постепенно, а напълно – чак през 2022 г.

Експертите прогнозират ръст на икономиката от 3,7% през 2021 г. и 3,6% – през следващата година. В края на 2021 г., заради цените на петрола и храните, се очаква да има ускоряване на инфлацията до 2%. През 2022 г. обаче се предвижда да има спад на инфлацията до 0,9%. За сравнение, през 2020 г. инфлацията беше 0,1%.

От БНБ смятат, че постепенното овладяване на пандемията ще започне от втората половина на тази година, а ръстът на депозитите ще има слабо забавяне заради по-ниската икономическа активност. Очаква се кредтирането да намалее, включително и заради изтичането на мораториума върху плащанията по банкови кредити. Може да има и увеличение на необслужваните кредити, което по всяка вероятност ще окаже влияние върху повишаването на лихвените проценти по новоотпуснатите заеми.

Най-голям риск за реализиране на по-слаба икономическа активност спрямо прогнозираната би имало единствено в случай че разпространението на COVID-19 не бъде овладяно както в страната ни, така и в световен мащаб.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент