Прогноза: Излишък от кадри с висше образование до 2030 г.

2 юни 2021, 12:32 616

Недостигът на работници със средно образование ще продължава да се увеличава през периода 2021-2030 г., посочва се в новопубликуваната Стратегията за заетостта

Все повече се засилва нуждата от работници със средно професионално образование, докато пазарът на труда страда от излишък на кадри с висше образование, съобщава „24 часа“. Заключенията за състоянието на пазара са изложени в Стратегията по заетостта за 2021-2030 г., която е публикувана за обществено обсъждане.

Най-голямо увеличение в заетостта за периода 2021-2030 г. се очаква в сферата на образованието, където ще има 33 хил. нови професионалисти, за които няма да има позиции. Излишък от 18,3 хил. работници се предвижда в хуманното здравеопазване и социалните грижи. Около 13,5 хил. души ще бъде излишъкът в сектора на държавното управление.

През същия период ще се увеличава липсата на нискоквалифицирани кадри за сектора на хотелиерството и ресторантьорството, административните и спомагателните дейности. Една от основните цели, заложени в стратегията, е 78% от хората във възрастовата група 20-64 години да имат работа през 2030 г., като през 2019 г. коефициентът на заетост е бил 75%.

За запълване на излишъка от работници със средно образование ще бъдат разработени профили за цифрови компетенции по ключови длъжности и ще се осигуряват възможности за професионални обучения по най-търсените професии и специалности, посочва се още в стратегията. За хората с ниско образование ще се предлагат и часове за придобиване на базови умения по български език, математика и технологии и природни науки.

Мерки ще има и в подкрепа на самотните и многодетните родители, които ще им помогнат да се включат в пазара на труда и ще насърчават работодателите да ги наемат.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент